istoria tricoului
blog

Tricoul – Scurta istorie

Usor de purtat si greu de ignorat, tricourile grafice sunt printre cele mai dorite si raspandite obiecte de vestimentatie.

Amuzant, obscen, obscur, retro, razvratit, pueril sau tribal – deseori exprimand apartenenta la un grup subcultural – umilul tricou grafic este suficient de versatil incat sa fie purtat de toate paturile sociale, in aproape orice context.

Cand Marlon Brando a strigat “Stella!”, in adaptarea filmului “A Streetcar Named Desire” din 1951, el nu numai ca si-a marturisit iubirea, ci si a strigat – din varful plamanilor – nasterea unui fashion icon. In timp ce tricoul a ajuns intr-adevar departe de la popularitatea sa in anii ’50, acesta a ramas totusi la fel in mai multe moduri decat unul.

Desi articole de imbracaminte asemanatoare tricoului, cum ar fi tunica, dateaza din cele mai vechi timpuri, doar recent (relativ vorbind) a aparut pentru prima data tricoul asa cum este cunoscut acum. Originile sale se afla in “costumul de sindicat”, un fel de tunica cu nasturi, purtat atat de barbati, cat si de femei (dar in special de barbati) spre sfarsitul secolului al XIX-lea in SUA. Eficace la mentinerea caldurii cand erau temperaturi mai reci, acest costum nu era exact alegerea potrivita pentru vreme calda. Astfel, frustrati de designul sau, muncitorii l-au taiat in jumatate.

La scurt timp dupa aceea, The Cooper Underwear Company a inceput sa le comercializeze – fara nasturi – ca “lenjerie de corp pentru burlaci” si in 1913 au devenit parte a uniformei Marinei SUA, fiind cunoscute sub numele de “lenjerie din bumbac alb, cu maneci scurte”.

Pana in anii 20, tricoul a purtat toate numele posibile, cu exceptia propriului sau nume. Lucrurile s-au schimbat, totusi, odata cu publicarea in 1920 a “This Side of Paradise”, a lui Scott Fitzgerald, care a marcat prima aparitie a numelui. In acelasi an, s-a intamplat de asemenea ca numele “t-shirt (tricou)” sa-si gaseasca drumul in dictionarul Merriam-Webster.

Desi tricoul putea fi gasit in magazinele universale din Statele Unite, precum si in toate scolile americane din anii ’40, doar cand vedete precum Brando in A Streetcar Named Desire si James Dean in 1955 in Rebel Without a Cause le-au purtat pe marele ecran, tricoul a devenit cu adevarat tricou, indiferent cat de simplu era inca.

Inainte de aceasta, tricoul a fost, in linii mari, un articol de imbracaminte destinat sa fie purtat sub hainele “potrivite” si a fost rar considerat un articol de imbracaminte de sine statator. “Este doar un tricou alb, dar are deja un astfel de potential perturbator”, spune Nothdruft despre tricourile purtate de Brando si Dean. “Era o forma de razvratire, pentru ca [tricourile] erau de fapt lenjerie de corp … A fost o afirmatie politica puternica.” Mai mult decat si-ar fi imaginat vreodata, Brando si Dean au atras stilul si spiritul a ceea ce fusese pana atunci doar o bucata de lenjerie intima.

Tricoul alb simplu a provocat o agitatie in America in anii ’50, dar a mai avut mult drum de parcurs pana sa-si realizeze intregul potential de “razvratire”. Pana cand A Streetcar Named Desire a fost vizionat in cinematografe, tricourile grafice deja aparusera. Tricouri cu numele “Oz” inscriptionate pe ele au aparut in The Wizard of Oz in 1939 si – probabil inspirat de minionii vrajitorului din Emerald City – candidatul republican la presedintia SUA, Thomas E. Dewey a folosit primul tricou cu slogan politic in 1948 “Dew it with Dewey”. In timp ce Dewey a pierdut in fata lui Truman, el totusi a facut istorie, desi intr-un context foarte diferit.

La scurt timp dupa aceea, o companie cu numele de Tropix Togs a obtinut dreptul exclusiv de a tipari tricouri oficiale Disney dupa ce Disneyland a fost deschis la mijlocul anilor 50. La inceputul anilor ’60 in America, imbunatatirile si inovatiile in tehnologia tipografica, cum ar fi proliferarea metodei silkscreen popularizate de Andy Warhol, precum si o crestere generala a popularitatii, au consolidat ferm tricoul grafic, personalizat, nu numai in lumea modei, dar si in cultura populara in ansamblu.

Desi povestea incepe, mai mult sau mai putin, la inceputul anilor 50, abia in anii ’70 tricoul a aparut ca ceva cu adevarat revolutionar. Popularitatea crescanda a logourilor de trupe muzicale, cum ar fi gura cu limba scoasa a lui John Pasche pentru Rolling Stones, precum si tricourile pentru concerte, le-au permis fanilor sa isi exprime inclinatiile muzicale si afilierile chiar pe pieptul lor.

Tricoul a devenit, de asemenea, o modalitate de a protesta impotriva unor probleme precum razboiul din Vietnam si, la o scara mai mica, a procesului de obscenitate din 1971 care inconjura revista OZ din Londra. Atat de eficace a fost tricoul grafic, personalizat, ca forma de expresie incat, in 1973, The New York Times l-a numit “mediul perfect pentru a transmite un mesaj”.

Dar unde ne indreptam? Chiar daca branduri precum Cutecircuit imping granitele cu interfete digitale, tricoul, mai mult sau mai putin, a ramas fidel formei sale originale de peste un secol.

In timp ce nu se poate spune cu certitudine care este viitorul pentru tricou, un lucru poate fi sigur: este aici sa ramana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *